- Urząd
- Dla Klienta
- Ochrona Danych Osobowych
- Usługi
- Cudzoziemcy
- Paszporty
- Polityka Społeczna
- Koordynacja systemów zabezpieczenia społecznego
- Program Rodzina 500+ - zmiany od 1 lipca 2019 r.
- Program "Rodzina 500+"
- Świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny
- Wspieranie rodziny i piecza zastępcza
- Pomoc społeczna
- Organizacje pozarządowe
- Uchodźcy
- Romowie - program
- Przeciwdziałanie przemocy w rodzinie
- Osoby niepełnosprawne
- Wojewódzki Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności (w sprawie odwołań)
- Wojewódzki Komitet Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa
- Opracowania
- Sprawozdawczość
- Rejestry i wykazy
- Mapa jednostek i placówek pomocy społecznej
- Akty prawne
- Przeciwdziałanie handlowi ludźmi
- Pomoc dla bezdomnych
- Dodatek energetyczny dla odbiorcy wrażliwego
- Resortowy program rozwoju instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 „MALUCH+”
- Program Senior+
- Karta Dużej Rodziny
- Program Dobry Start
- Fundusz solidarnościowy
- Specjalistyczne usługi opiekuńcze dla osób z zaburzeniami psychicznymi
- Zarządzanie Kryzysowe
- Zdrowie
- Mandaty
- Aktualności
- Kontakt
Moje strony
Elektroniczna Skrzynka Podawcza
Pomoc społeczna
Strona znajduje się w archiwum.
Wniosek o przyznanie dotacji celowej dla Gmin/Miast na realizację programu "Pomoc państwa w zakresie dożywiania" 2012 rok wraz z kryteriami
Kryteria jakie brane były pod uwagę przy rozpatrzeniu wniosku o zwiększenie dotacji oraz ustalenie udziału środków własnych Gminy/Miasta na poziomie nie mniejszym niż 20% przewidywanych kosztów realizacji programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” w 2012 roku w województwie mazowieckim
1. stopa % bezrobocia w Gminie/Mieście lub powiecie - (stopa bezrobocia w woj. mazowieckim) powyżej 9,90%;
2. % wykorzystania środków finansowych przekazanych Gminie/Miastu jako wsparcie realizacji programu w latach 2011 (98%);
3. % osób korzystających z pomocy społecznej na terenie Gminy/Miasta w stosunku do liczby mieszkańców (dane ze sprawozdania MPiPS-R) –% osób korzystających
z pomocy społecznej w stosunku do liczby mieszkańców, (średnia wojewódzka – 12,90%);
4. wskaźnik „G” (podstawowych dochodów podatkowych przypadających na
1 mieszkańca) – średni wskaźnik „G” przypadający na jednego mieszkańca woj. Mazowieckiego – poniżej średniej wojewódzkiej – 975,70 zł;
5. liczba osób objętych programem w latach 2010-2011 na terenie Gminy/Miasta (dane ze sprawozdania z realizacji programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”) – spadek czy wzrost;
6. liczba osób objętych programem w latach 2011 na terenie Gminy/Miasta w stosunku do liczby osób zgłoszonych we wniosku (na początku 2011 roku) – prawidłowa kalkulacja;
7. wysokość wydatków przeznaczonych na dożywianie przypadająca na 1 odbiorcę
w Gminie/Mieście w 2011 roku w stosunku do prognozowanej wysokości ww. wydatków w 2012 roku – średnia wojewódzka (spadek czy wzrost);
8. wysokość wydatków przeznaczonych na zasiłki celowe przeznaczone na zakup posiłku lub żywności przypadająca na 1 odbiorcę w Gminie/Mieście w 2011 roku w stosunku do prognozowanej wysokości ww. wydatków w 2012 roku – średnia wojewódzka (spadek czy wzrost).
Gmina/Miasto musi spełnić 6 z 8 powyższych kryteriów.
Gmina/Miasto musi spełnić 6 z 8 powyższych kryteriów.
Kryteria brane pod uwagę przy podziale środków finansowych przeznaczonych na doposażenie lub utworzenie punktu przygotowywania lub wydawania posiłków w Gminie/Mieście województwa mazowieckiego
1. liczba osób objętych programem w latach 2010-2011 w stosunku do liczby osób jakie mają być objęte programem w 2012 roku – wzrost lub spadek
2. zabezpieczenie przez Gminę/Miasto środków własnych przeznaczonych na ww. cel;
3. czy Gmina/Miasto w latach ubiegłych tj. 2010-2011 otrzymała środki na doposażenie lub utworzenie i czy je wykorzystała w całości;
4. czy na terenie Gminy/Miasta na podstawie sprawozdania rocznego z realizacji programu są dzieci, młodzież lub osoby dorosłe dożywiane w formie suchego prowiantu;
5. czy w Gminie/Mieście na podstawie sprawozdania rocznego z realizacji programu wystąpiła odmowa udzielenia pomocy z powodu braku warunków technicznych i sanitarnych do przygotowywania posiłku.
Pod uwagę przy podziale środków na doposażenie lub utworzenie punktu przygotowywania lub wydawania posiłków brane będą Gminy/Miasta które spełnią 3 z 5 ww. kryteriów. Wysokość środków przyznanych na ww. cel uzależniona będzie od wysokości środków otrzymanych z budżetu państwa w ramach rezerwy celowej.