Inne wiadomości
21. Świąteczna Zbiórka Żywności w Płocku
W płockiej delegaturze MUW odbyła się regionalna inauguracja świątecznej zbiórki żywności. Kierownik Marlena Mazurska i Prezes Zarządu Banku Żywności w Płocku, Marek Kuczyński wzięli udział w spotkaniu z wolontariuszami. Akcja charytatywna odbywa się w całej Polsce.
Marlena Mazurska, Kierownik Delegatury, podczas inauguracji akcji charytatywnej w Płocku podziękowała wolontariuszom i inicjatorom akcji za zaangażowanie i chęć pomocy innym. Przypomniała słowa św. Jana Pawła II, który wskazywał, iż wielkość człowieka ujawnia się nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi. Uczestnicy spotkania w Płocku obejrzeli występ Zespołu Ludowego Grzybowianki.
W tym roku do udziału w akcji przystąpiło ponad pięćdziesiąt pięć tysięcy wolontariuszy, którzy będą w trzech tysiącach sklepów w ponad pięciuset miejscowościach wspierać pomysł dzielenia się żywnością.
Banki Żywności działają w oparciu o trzy podstawowe zasady: zasada non profit – działalność bez zysku; kierowanie żywności do potrzebujących przez organizacje charytatywne zajmujące się bezpośrednim dożywianiem; zasada apolityczności oraz różnorodności światopoglądowej.
Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza trzydzieści dwa regionalne autonomiczne Banki Żywności, które są organizacjami pozarządowymi o statusie stowarzyszenia lub fundacji. Razem tworzą związek stowarzyszeń o statusie OPP. W Płocku Bank Żywności istnieje od 2008 roku.
Krzysztof Bieńkowski, Kierownik Delegatury MUW w Ciechanowie, towarzyszył wolontariuszom regionu ciechanowskiego podczas rozpoczęcia akcji. Także w regionie ostrołęckim Kierownik Delegatury MUW w Ostrołęce Marcin Grabowski wziął udział wraz z wolontariuszami w zbiórce żywności.
Newsletter
Najważniejsze informacje na temat pracy Wojewody i ważnych wydarzeń w województwie na Twój e-mail