Aktualności
Ambasador Rosji z wizytą u mazowieckich eksporterów
-
Ambasador Rosji Aleksander Aleksiejew, prezes Sokołów S.A. Bogusław Miszczuk, wojewoda Jacek Kozłowski, wicewojewoda Dariusz Piątek zwiedzają zakład produkcyjny w Sokołowie Podlaskim (fot. Sokołów S.A.).
-
Na zdjęciu ambasador Aleksander Aleksiejew, wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski i prezes zarządu Sokołów S.A. Bogusław Miszczuk (fot. Sokołów S.A).
-
Wizyta w hali, gdzie produkty są składowane i przygotowane do wysyłki (fot. Sokołow S.A.).
Przedstawienie pracy nadzoru weterynaryjnego oraz zwiedzanie zakładów producentów eksportujących artykuły spożywcze do Federacji Rosyjskiej to główne punkty spotkania wojewody Jacka Kozłowskiego i wicewojewody Dariusza Piątka z ambasadorem Aleksandrem Aleksiejewem. Celem wizyty była prezentacja wymogów i norm jakościowych obowiązujących przy produkcji i kontroli wysyłanych z Mazowsza towarów.
W trakcie wyjazdu zaproszono ambasadora do siedleckiego oddziału Zakładu Higieny Weterynaryjnej. Placówka posiada cztery działy: badań serologicznych, BSE (odpowiada za diagnostykę w kierunku tzw. choroby szalonych krów), mleka surowego, badań mięsa na obecność włośni. Laboratorium jest wyposażone w sprzęt pomiarowo-badawczy najwyższej jakości, który spełnia standardy europejskie i światowe. W ramach analiz serologicznych, przy użyciu zautomatyzowanej platformy badawczej, wykrywane są choroby zakaźne u zwierząt. Urządzenie umożliwia wykonanie do 5 tys. próbek dziennie. Mleko surowe oceniane jest pod kątem mikrobiologicznym i fizykochemicznym. Zakład Higieny Weterynaryjnej przeprowadza badania dla czołowych mleczarni w regionie. Dwuzmianowy system pracy pozwala, w zależności od potrzeb, na analizę kilku tys. próbek dziennie.
Podczas pobytu w przedsiębiorstwie „Sokołów” w Sokołowie Podlaskim zwiedzano zakład produkcyjny. Goście obejrzeli m.in. dział rozbioru mięsa, peklownię i halę produkcji wędzonek i wędlin. Zaprezentowano także oddane do użytku w zeszłym roku trzy hale plastrowania wędlin oraz procedury obowiązujące przy ekspedycji towarów. W Węgrowie wizytowano serownię i twarożkarnię firmy „Hochland Polska”.
Eksportowane z Mazowsza produkty znajdują się pod stałą kontrolą służb nadzorowanych przez wojewodę. Towary sprawdzane są przez Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Warszawie, który bada m.in. atesty jakościowe, opakowania, warunki przechowywania towarów i transportu. Produkty pochodzenia zwierzęcego sprawdza Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Siedlcach, pod którego nadzorem znajdują się zakłady posiadające uprawnienia eksportowe. Nad bezpieczeństwem zdrowotnym mazowieckiego eksportu czuwa natomiast Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, który m.in. wystawia świadectwa fitosanitarne świadczące o tym, że przeznaczone do wywozu rośliny, produkty roślinne lub przedmioty kontrolowane są zgodnie z wymaganiami kraju przeznaczenia.
30 sierpnia br. wojewoda mazowiecki wydał dodatkowo polecenie wzmożonej kontroli artykułów rolno-spożywczych w obrocie z Federacją Rosyjską. Sprawa traktowana jest priorytetowo i ma na celu niedopuszczenie do obrotu produktów niespełniających norm obu krajów.
Więcej informacji o eksporcie z Mazowsza jest dostępnych tutaj.
Podobne tematy
Newsletter
Najważniejsze informacje na temat pracy Wojewody i ważnych wydarzeń w województwie na Twój e-mail